Laksa Lemak Siam / Thai Laksa
Bahan-bahan
1 kg laksa halus atau 1 paket laksa kering (rebus dan toskan)
5 ekor ikan sardin / kembung /selar (rebus, asingkan isi dan kisar halus)
5 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut (carik-carik)
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, buang biji, rendam dulu
5 tangkai cili padi, buang biji
1 sudu teh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai, ambil bahagian putihnya
3 biji buah keras
Bahan Ulam - Hiris
Kacang panjang
Timun
Kobis / Daun Salad
Daun Selasih
Limau Kasturi
Bunga Kantan
Telur Rebus jika suka
Cara-cara:
Rebus ikan dengan sedikit air dan asam gelugor. Asingkan isinya. Simpan air rebusan dan asam gelugor.
Kemudian kisar isi ikan dengan air rebusan dan 1/2 dari santan cair hingga halus. Ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan baki santan cair dan isi ikan kisar dan masak hingga mendidih.
Masukkan daun limau purut, asam gelugor biar mendidih seketika.
Kemudian tambahkan santan pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Rasa masin, manis, lemak dan pedas.
Reneh selama 30 minit, tutup api dan kacau sehingga wap hilang.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hidang bersama kuah dan ulam.
Laksa Lemak Siam / Thai Laksa
No comments:
Post a Comment