Tuesday, November 21, 2017

Kaswi Durian


Kaswi Durian 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300gm isi durian
150gm gula pasir
250ml santan kotak
350ml air
150gm tepung ubi
120gm tepung gandum
20gm tepung kastad atau tepung jagung
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
Pewarna jika suka

Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)

Loyang 9 x 9 di alas plastik tahan panas atau acuan lompang di gris minyak

Penyediaan :
  1. Satukan santan, air, gula, garam dan daun pandan dalam periuk,
  2. Masak hingga naik wap dan gula larut.  Keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan isi durian ke dalam pengisar dan santan tadi.  Kisar hingga halus.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati dan halus.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.
Kaswi Durian

No comments:

Post a Comment