Monday, February 27, 2017

Kuih Topi Kelantan


Kuih Topi Kelantan

Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
2/3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
secubit garam
1 1/2 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan whisk hingga gula larut.  Tapis ke dalam mangkuk.
Kepok-kepokkan adunan beberapa kali dengan senduk.  Kemudian perap semalaman di dalam peti sejuk.
Keluarkan dan biarkan 2 jam pada suhu bilik.  Kemudian kepok-kepokkan adunan dengan senduk beberapa kali.
Panaskan sedikit minyak (anggaran untuk sesenduk kecil adunan) guna kuali bersaiz kecil.  Guna api sedang hingga minyak betul-betul panas.

Tuang sesenduk adunan, biar seketika sehingga mengembung di bahagian atas.  Ketika ini kecilkan api.

Apabila bahagian tepi kuih sedikit perang, longgarkan kelilingnya dengan senduk supaya tidak melekat di dasar kuali.
Masak dengan api kecil sehingga keliling tepi kuih keperangan,

Angkat dan toskan di atas tisu dapur.


Kuih Topi Kelantan

No comments:

Post a Comment