Red Velvet Cheese Brownies
Bahan-bahan
220gm mentega
280gm gula kaster
2 sudu besar rata serbuk koko
280gm tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
200ml buttermilk (200ml dairy whipping cream + 1 sudu besar cuka (kacau hingga pekat)
1/2 sudu kecil serbuk pewarna merah
2 biji telur Grade A, kocok hingga berbuih
1 sudu kecil esen vanila
Loyang 10 x 10in di alas dan di gris mentega
Cara-cara :
Ayak tepung dan baking soda.
Satukan dairy whipping cream, cuka dan pewarna merah. Kacau hingga rata.
Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan gula dan serbuk koko. Kacau hingga gula larut dengan api perlahan. Tutup api, biarkan suam seketika.
Kemudian masukkan telur, esen vanila, kacau hingga bergaul rata.
Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk dan kacau sehingga adunan sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar 160C selama 40-45 minit atau sehingga bahagian tepi brownies renggang dari loyang.
Keluarkan dari oven, jika mengelembung, tekan menggunakan penekan kek hingga permukaannya rata.
Tuang adunan keju di atasnya, ratakan, paip adunan lorekan dan lorek mengikut kreativiti.
Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan bakar semula selama 20 minit.
Adunan Keju
370gm cream cheese
1 biji telur A
50gm gula kaster
Putar cream cheese dan gula hingga rata. Masukkan telur, putar hingga sebati.
Ketepikan 2-3 sudu besar untuk lorekan. Campurkan pewarna, masukkan ke dalam piping bag.
Red Velvet Cheese Brownies
No comments:
Post a Comment