Monday, July 3, 2017

Kek Mentega / Butter Cake


Kek Mentega / Butter Cake

Bahan-bahan
250gm mentega tulin (unsalted)
220gm tepung gandum
180gm gula kaster
1/4 sudu teh garam
5 biji telur A
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla / butter vanila

Hiasan :  Kepingan Badam

Loyang 8in di alas dan di gris

Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul hingga sebati.  Masukkan esen vanila.
  3. Ayak tepung, garam dan baking powder.  Masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam loyang, ratakan dan tabur dengan kepingan badam jika suka.  Hentak ringan loyang supaya rata.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 35 - 40 minit.  Cucuk dengan lidi, jika keluar licin bolehkan di keluarkan dari oven.

Kek Mentega / Butter Cake

No comments:

Post a Comment