Korean Bulgogi
Bahan-bahan
500g daging, hiris nipis
1 labu bawang besar, hiris
Bahan Perap
5 ulas bawang putih, parut
1 1/2 inci halia, parut
1 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula perang / gula pasir
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil cili flakes / paprika
Sedikit garam
Bahan Taburan
Daun bawang hiris
Bijan di sangai
Penyediaan :
Gaul daging bersama bahan perap hingga rata, Perap selama 3 jam.
Masak di atas nonstick fry pan atau grill. Letak sekeping sekeping bersama bawang hiris semasa dibakar. Masak hingga kering atau sedikit lembab.
Angkat dan tabur daun bawang dan bijan.
Hidang bersama nasi atau di bungkus di dalam daun salad.
Korean Bulgogi
No comments:
Post a Comment