Saturday, September 9, 2017

Roti John


Roti John

Bahan Inti Daging atau Ayam
2 cawan daging cincang
2 ulas bawang merah, cincang
4 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih

Penyediaan :
  1. Bancuh rempah kari, jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air, kacau rata.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.
  3. Masukkan bancuhan rempah tadi, kacau sebentar hingga rata.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga daging berubah warna.
  5. Tambah air paras daging dan masak dengan api sederhana sehingga air hampir kering.
  6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa, boleh tambah 1/2 ketul kiub ayam jika suka.
  7. Kacau sehingga daging lembut dan masak, biar berkuah sedikit dan tidak terlalu kering.

Bahan-bahan
Roti panjang atau roti sosej bujur, belah tengah jangan putus
Mentega atau marjerin untuk sapuan
Bawang merah cincang halus
Daun bawang, hiris halus
2 biji telur
Inti daging atau ayam
Kepingan keju jika suka
Hirisan daun salad, tomato, timun dan kobis

Penyediaan :
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan 4 sudu besar inti daging, sedikit bawang cincang dan daun bawang,  Kocok hingga sebati.
  2. Panaskan kuali leper, sapu marjerin di atas belahan roti dan masa sebentar hingga permukaannya sedikit garing,  Angkat dan letak di dalam pingan,
  3. Sementara itu, letak sedikit marjerin di atas kuali, tuang bancuhan telur tadi, biarkan sebentar dalam 1 minit.
  4. Telekupkan roti ke atas telur yang hampir kering tadi, tekan-tekan sedikit dan biarkan sehingga telur masak.  Sapu sedikit marjerin di atasnya.
  5. Terbalikkan roti ke atas, biarkan sebentar dan angkat.
  6. Letak kepingan keju ketika masih panas jika suka dan hirisan salad seperti kobis, timun dan tomato.
  7. Picit sos cili, mayonis dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
Roti John

No comments:

Post a Comment