Roti John
Bahan Inti Daging atau Ayam
2 cawan daging cincang
2 ulas bawang merah, cincang
4 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Penyediaan :
- Bancuh rempah kari, jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air, kacau rata.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.
- Masukkan bancuhan rempah tadi, kacau sebentar hingga rata.
- Masukkan daging dan kacau hingga daging berubah warna.
- Tambah air paras daging dan masak dengan api sederhana sehingga air hampir kering.
- Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa, boleh tambah 1/2 ketul kiub ayam jika suka.
- Kacau sehingga daging lembut dan masak, biar berkuah sedikit dan tidak terlalu kering.
Bahan-bahan
Roti panjang atau roti sosej bujur, belah tengah jangan putus
Mentega atau marjerin untuk sapuan
Bawang merah cincang halus
Daun bawang, hiris halus
2 biji telur
Inti daging atau ayam
Kepingan keju jika suka
Hirisan daun salad, tomato, timun dan kobis
Penyediaan :
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan 4 sudu besar inti daging, sedikit bawang cincang dan daun bawang, Kocok hingga sebati.
- Panaskan kuali leper, sapu marjerin di atas belahan roti dan masa sebentar hingga permukaannya sedikit garing, Angkat dan letak di dalam pingan,
- Sementara itu, letak sedikit marjerin di atas kuali, tuang bancuhan telur tadi, biarkan sebentar dalam 1 minit.
- Telekupkan roti ke atas telur yang hampir kering tadi, tekan-tekan sedikit dan biarkan sehingga telur masak. Sapu sedikit marjerin di atasnya.
- Terbalikkan roti ke atas, biarkan sebentar dan angkat.
- Letak kepingan keju ketika masih panas jika suka dan hirisan salad seperti kobis, timun dan tomato.
- Picit sos cili, mayonis dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
Roti John
No comments:
Post a Comment