Tuesday, September 5, 2017

Penne Pasta Marinara


Penne Pasta Marinara

Bahan-bahan
300 g penne pasta
Sedikit garam
100 g udang, buang kulit, tinggalkan bahagian ekor
100 g sotong, potong bulat
Serbuk lada hitam secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
1 sudu besar  bawang putih yang dicincang
Parutan keju Parmesan
Daun parsley
Tomato Cherry
Lemon

Penyediaan :
  1. Rebus pasta dan sedikit garam hingga mendidih mengikut arahan pada paket.  Toskan.
  2. Gaul udang, sotong dengan secubit garam, lada hitam dan serbuk bawang putih.
  3. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun, masukkan udang dan sotong, goreng sebentar saja.  Angkat dan ketepikan.
  4. Bersihkan kuali, kemudian cairkan mentega dengan api sedang.
  5. Tumis bawang putih cincang hingga naik bau.
  6. Akhir sekali masukkan pasta, parutan keju, seafood, dan  tomato.  Gaul rata hingga keju cair.
  7. Hidang bersama taburan daun parsley, rengisan lada hitam dan tambahan parutan keju dan perahan jus lemon.


Penne Pasta Marinara

No comments:

Post a Comment