Bahan-bahan
500 gm daging dengan lemak
Bahan Perap
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, ambil bahagian putih
3 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
1 sudu teh minyak masak
Serbuk lada hitam
Sedikit garam
Bijan putih sangai untuk hiasan
Penyediaan :
- Potong daging 1 1/2 in tebal, cucuk dengan garpu di beberapa tempat supaya bahan perapan mudah serap.
- Kisar bawang merah, bawang putih dan serai hingga halus.
- Gaul bersama daging hingga rata, masukkan bahan perapan lain dan gaul hingga sebati.
- Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
- Panggang di atas bara api atau oven sehingga masak.
- Hiris daging kepada kepingan nipis dan hidangkan bersama sos dan salad.
1/4 cawan sos ikan
2 susu besar jus asam jawa
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar serbuk cili Thai
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah - di hiris
1 tangkai daun ketumbar dan daun bawang, di hiris
2 sudu besar beras, cuci dan sangai hingga perang. Kisar halus
Cili padi jika suka lebih pedas
Campur semua bahan sos dan sebatikan. Sedia di hidang bersama daging panggang.
Daging Pangang Harimau Menangis
No comments:
Post a Comment