Monday, June 5, 2017

Biskut Gajus


Biskut Gajus
kredit :  Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan


Kuning telur, untuk sapuan
Gajus, untuk hiasan


Cara-cara :

  1. Ayak tepung dan emplex.  Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur, esen vanila dan putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung, serbuk gajus dan uli menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.
  4. Canai dan terap mengikut acuan kesukaan.  Susun di atas dulang pembakar yang digris marjerin.
  5. Sapu kuning telur, lekatkan gajus sebagai hiasan.  Sapu kuning telur pada gajus.
  6. Panaskan oven selama 10 minit dan bakar pada suhu 170c selama 25 minit.
  7. Pusingkan kedudukan dulang supaya biskut masak sekata.
  8. Simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Gajus

No comments:

Post a Comment