Monday, August 14, 2017

Ayam Betutu Bali


Ayam Betutu Bali

Bahan-bahan
1 ekor ayam, buang bahagian dalam
1 biji limau nipis
2 sudu teh garam

Cuci bersih ayam, cucuk badan ayam dengan garpu di beberapa tempat, kemudian lumur dengan jus limau dan garam, biarkan selama 10 minit.

Bahan Kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah
2 batang serai, bahagian putih
1 inci belacan atau 1/2 kiub pati ikan bilis
2 cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cm halia
2 cm lengkuas
Garam dan gula merah secukupnya

Hiris semua bahan dan kisar hingga halus.

Bahan Isi
100 gram pucuk ubi, celur dan hiris halus
4 helai daun limau purut, hiris
Minyak untuk menumis

Daun pisang untuk membungkus
Tali dan lidi

Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.  Angkat dan bahagikan tumisan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dicampurkan dengan daun ubi dan daun limau purut, Gaul hingga rata.
Satu bahagian lagi di lumurkan pada ayam hingga rata.
Sumbat tumisan daun ubi ke dalam rongga ayam hingga padat.  Semat bahagian bawah dengan lidi supaya isinya tidak terkeluar.

Bungkus ayam dengan daun pisang dan ikat.

Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu.
Keluarkan daun pisang dan panggang ayam tadi di dalam oven pada suhu 200C hingga masak.
Sajikan ayam dengan dibelah bersama isinya.

Ayam Betutu Bali

No comments:

Post a Comment