Tuesday, August 8, 2017

Biskut Rocky Road


Biskut Rocky Road
Resipi :  Chef Zam
di cuba oleh K1

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan (250 g) cokelat masakan (dark)
1/2 cawan (100 g) mentega (unsalted)
2 sudu besar golden syrup
150 g pretzels- dipatah-patahkan
100 g mini marshmallow
� cawan (50 g) badam- dicincang kasar
1/3 cawan (50 g) buah ceri kering

Kaedah:
  1. Sapu mentega dan alaskan acuan empar segi dengan kertas minyak.
  2. Cairkan cokelat, mentega dan golden syrup dalam mangkuk yang diletakkan di atas periuk didihan air (double boil). Kemudian sejukkan sehingga pada suhu bilik.
  3. Masukkan pretzels, marshmallow, badam dan buah ceri dan gaulkan bersama adunan cokelat sehingga sebati.
  4. Alihkan ke dalam acuan, tekan dan ratakan. Sejukkan selama 2 jam. Potong mengikut saiz pilihan anda.

Biskut Rocky Road

No comments:

Post a Comment